Training en workshops
Trainingen
Hélène de Haart heeft in verschillende functies en rollen trainingen, workshops en gastlessen gegeven. Van 2011 tot 2015 gastcolleges gegeven in mediation in de minor Procesrecht, opleiding Bedrijfskunde MER bij de Hogeschool Rotterdam. In 2018 verschillende teams begeleid op teambuilding met als doel het verbeteren van de interne communicatie en de samenwerking. De aanleiding voor deze opdrachten waren conflicten in de teams.
Vanaf 2019 ben ik als trainer ingezet in de basistraining voor vertrouwenspersonen van Centrum Vertrouwenspersonen Plus (CVP+). In deze training worden deelnemers opgeleid tot professionele vertrouwenspersonen. In het nascholingsaanbod van CVP+ geven Roel van der Heijde(zie foto) en ik de training “het ongemakkelijke gesprek”, van discriminatie naar inclusie. Ook geven wij deze training in company onder de vlag van CVP+. Klik hier voor informatie.
Workshop ongewenste omgangsvormen
Als tweede taak heb je als vertrouwenspersoon de taak om de organisatie voor te lichten, te informeren en te inspireren over de werkwijze van de vertrouwenspersoon en de klachtenregeling die de werkgever hanteert (beroepsprofiel LVV).
Als activiteit bied ik workshops aan over ongewenste omgangsvormen. De workshop wordt op maat gemaakt aan de hand van de gedragscode, klachtenregeling en/of regeling misstanden die de organisatie heeft opgesteld. Dit kan voor leidinggevenden zijn of voor teams en/of medewerkers. Speciale bijeenkomsten kunnen hierin een rol spelen, denk hierbij aan het afleggen van een ambtseed, het ondertekenen van een gedragscode, dilemma trainingen etc.
Met deze documenten als leidraad wordt besproken wat ongewenste omgangsvormen zijn, hoe vaak het voorkomt op de werkvloer, wat dit voor impact heeft op het ziekteverzuim en op de samenwerking op de werkvloer. Wanneer heb je te maken met ongewenste omgangsvormen, is het wel een ver-van-mijn-bed-show? Wat kan de vertrouwenspersoon voor je betekenen? Het geven van een workshop heeft ook als effect dat medewerkers geïnformeerd raken over wat voor beleid de werkgever voert als het gaat om Psycho Sociale Arbeidsbelasting (PSA) en worden zij geïnformeerd over wat een vertrouwenspersoon voor hen kan betekenen. De workshop draagt bij aan het voorkomen van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer.